logofoto

  Berkenpad  

      Horses & More  

Paardrijden voor volwassenen

Centered Riding

Paard en ruiter

Wil jij ook

 • een stabiele, onafhankelijke zit ?
 • mentaal in balans blijven, zelfs op spannende momenten ?
 • je paard snel kunnen "lezen" ?
 • ontspannen rijden met plezier ?

Berkenpad begeleidt ruiters bij het ontwikkelen van een hoog lichaamsbewustzijn. Hierdoor leren ruiters hoe ze hun lichaam kunnen helpen om diep en in balans in het zadel te zitten. Zo kunnen ze hun paard beter aanvoelen en met effectieve hulpen ondersteunen. Ruiter en paard leren samenwerken in harmonie!

Centered Riding is ontstaan in de jaren ’80 dankzij de vernieuwende methoden die Sally Swift gebruikte om ruiters te helpen hun rijtechnische problemen op te lossen en in harmonie met hun paard te bewegen. Centered Riding is een manier van paardrijden, het is geen discipline op zich zoals bv dressuur of jumping. Het is gebaseerd op kennis van anatomie, balans en beweging van paard en ruiter, de manier waarop onze geest ons lichaam beïnvloedt en de manier waarop onze geest én ons lichaam ons paard beïnvloeden. Lichaamsbewustzijn, centreren en het gebruik van beelden (verbeelding) staan centraal. Je leert naar je eigen lichaam luisteren en invoelen in je paard, zo kan je een connectie tot stand brengen en “als één” bewegen. Kortom, Centered Riding maakt paardrijden aangenaam voor ruiter én paard!

Praktisch:
Een les duurt ongeveer één uur. Het eerste kwartier warmen we onszelf op en doen we een oefening op lichaamsbewustzijn zonder paard. De les te paard duurt +/_ 45min.

Heb je een eigen paard?
Je kan les volgen bij ons in Blauberg, of ik kan naar jullie toekomen in jullie vertrouwde omgeving. Indien de locatie op meer dan 10km van Blauberg ligt, worden er vervoerskosten aangerekend (€0,35 per km).

Geen eigen paard?
Je kan les nemen met een paardje van ons. Contacteer ons voor de mogelijkheden naargelang niveau en conformatie van de ruiter.

prijs: €35 per uur voor één ruiter; €22 voor twee ruiters samen één uur.
Gegeven door An Van den Ende, Centered Riding® level I instructrice.

Voor meer info of het inplannen van een les, kan je mailen naar info@berkenpad.be of An contacteren op het nummer 0473 71 35 10.

Clickertraining

Om respect te krijgen, moet je zelf respect geven. Het is mogelijk om met paarden op een zeer zachte, intentievolle manier enorm veel te bereiken. Deze supergevoelige dieren hebben liever dat we fluisteren i.p.v. roepen. In combinatie met het omgaan met je paard vanuit gevoel, vormt het gebruik van positieve bekrachtiging, om gedrag dat we graag zien te stimuleren, een grote meerwaarde. Zo goed als alle paarden vertonen een groot enthousiasme bij deze manier van trainen, ook gekend als 'clickertraining'.

Clickertraining is een wetenschappelijk onderbouwde methode die ons leert letten op wat ons paard goed doet (i.p.v. fout). We leren een gedrag onderverdelen in kleine stukjes die ons paard makkelijk kan leren. We zetten ons paard op voor succes. Leren wordt fun! Paarden mogen hun eigen inbreng doen en beginnen mee te denken met hun ruiter. Clickertraining vergt een grote dosis concentratie, creativiteit en inlevingsvermogen van de ruiter. Maar eens je er mee begonnen bent, wil je niet meer terug. De beloning voor paard én ruiter is immers méér dan de moeite waard.

Mogelijke thema's om aan te werken:

 • Starten met clickertraining: stukje leertheorie, oefenen met de bridge, paard starten in zijn eerste oefeningen
 • Clicker Basics: de basis oefeningen (beleefd voedsel aannemen, kalm, achter,...)
 • Husbandry: voetjes geven, voeten in emmer, ontwormspuit aannemen, braaf blijven staan bij inenting,..
 • Schrik- en obstakeltraining: voorbij wapperende vlagjes, over een dekzeil stappen,...
 • Trick training: apporteren, kegeltjes rechtzetten, kus geven, ...
 • Grond- en rijwerk combinatie: paard vrij opzadelen, paard positioneert zich bij opstapblok en laat je opstappen, paard neemt beloning aan van ruiter die op zijn rug zit,..
 • Rijwerk Basis: binnenteugel volgen, wijken voor buitenteugel, sneller, trager, ...
 • Rijwerk vervolg: nadruk variërend op tempo, balans, dragen op achterhand,...

Ik som hier verschillende thema's op omdat het makkelijker is je op één zaak tegelijk te focussen. Maar uiteindelijk willen we natuurlijk dat alles samenvloeit. Lichaamstaal, bewustzijn, balans, het aanvoelen van je paard helpen je om je paard mee te nemen, om "de dans te beginnen". Met clickertraining kan je je paard bevestiging geven op het moment dat hij niet zeker weet wat je bedoelt. Door belonend te trainen zorg je tevens voor extra enthousiasme en motivatie.

Voor meer info of het inplannen van een les, kan je mailen naar info@berkenpad.be of An contacteren op het nummer 0473 71 35 10.

Lezingen

Wil je graag een lezing houden op je evenement, in je club, persionstal,...?

Prijsindicatie voor een lezing van 1 uur: 125€. De exacte prijs is afhankelijk van de specifieke wensen van de organisator, de nodige voorbereiding, de vervoerskosten etc. Neem gerust contact op via info@berkenpad.be of op het nummer 0473 71 35 10 voor bijkomende informatie.

Voorbeelden van onderwerpen (op aanvraag is ook een mogelijkheid):

 • Hoe ervaart een paard de wereld? En wat betekent dit voor ons als ruiter?
 • Clickertraining, een snel opkomende trainingsmethode met nadruk op het positieve
 • Mythen en gewoonten in de paardenwereld: waar vinden ze hun oorsprong en hebben ze in de huidige tijd nog steeds hun nut?