logofoto

Berkenpad

  Magische stilteplek  

Clickertraining

Clickertraining

Om respect te krijgen, moet je zelf respect geven. Het is mogelijk om met paarden op een zeer zachte, intentievolle manier enorm veel te bereiken. Deze supergevoelige dieren hebben liever dat we fluisteren i.p.v. roepen. In combinatie met het omgaan met je paard vanuit gevoel, vormt het gebruik van positieve bekrachtiging, om gedrag dat we graag zien te stimuleren, een grote meerwaarde. Zo goed als alle paarden vertonen een groot enthousiasme bij deze manier van trainen, ook gekend als 'clickertraining'.

Clickertraining is een wetenschappelijk onderbouwde methode die ons leert letten op wat ons paard goed doet (i.p.v. fout). We leren een gedrag onderverdelen in kleine stukjes die ons paard makkelijk kan leren. We zetten ons paard op voor succes. Leren wordt fun! Paarden mogen hun eigen inbreng doen en beginnen mee te denken met hun ruiter. Clickertraining vergt een grote dosis concentratie, creativiteit en inlevingsvermogen van de ruiter. Maar eens je er mee begonnen bent, wil je niet meer terug. De beloning voor paard én ruiter is immers méér dan de moeite waard.

Mogelijke thema's om aan te werken:

  • Starten met clickertraining: stukje leertheorie, oefenen met de bridge, paard starten in zijn eerste oefeningen
  • Clicker Basics: de basis oefeningen (beleefd voedsel aannemen, kalm, achter,...)
  • Husbandry: voetjes geven, voeten in emmer, ontwormspuit aannemen, braaf blijven staan bij inenting,..
  • Schrik- en obstakeltraining: voorbij wapperende vlagjes, over een dekzeil stappen,...
  • Trick training: apporteren, kegeltjes rechtzetten, kus geven, ...
  • Grond- en rijwerk combinatie: paard vrij opzadelen, paard positioneert zich bij opstapblok en laat je opstappen, paard neemt beloning aan van ruiter die op zijn rug zit,..
  • Rijwerk Basis: binnenteugel volgen, wijken voor buitenteugel, sneller, trager, ...
  • Rijwerk vervolg: nadruk variërend op tempo, balans, dragen op achterhand,...

Ik som hier verschillende thema's op omdat het makkelijker is je op één zaak tegelijk te focussen. Maar uiteindelijk willen we natuurlijk dat alles samenvloeit. Lichaamstaal, bewustzijn, balans, het aanvoelen van je paard helpen je om je paard mee te nemen, om "de dans te beginnen". Met clickertraining kan je je paard bevestiging geven op het moment dat hij niet zeker weet wat je bedoelt. Door belonend te trainen zorg je tevens voor extra enthousiasme en motivatie.

Voor meer info of het inplannen van een les, kan je mailen naar info@berkenpad.be of An contacteren op het nummer 0473 71 35 10.